söndag 4 januari 2015

Kyrkohistoriska omvärderingar

Två lundaprofessorer bidrar med två artiklar vardera i volymen Kyrkohistoriska omvärderingar utgiven av Kyrkohistoriska arkivet i Lund. Samuel Rubenson skriver om den tidiga kyrkans hellenisering, eller snarare ifrågasätter "sanningen" att kyrkan efter apostlarnas tid helleniserades. Nja, säger Rubenson, Medelhavsvärlden var nog redan helleniserad.

I sitt andra bidrag problematiserar Rubenson begreppet "medeltiden" bland annat utifrån att det är ett begrepp som bara stämmer på kyrkan i väst.

Anders Jarlert ger sig ut för att återupprätta den lutherska ortodoxins dåliga rykte, vilken han menar missförstås många gånger.

I det avslutande bidraget skriver Jarlert om lundateologerna Gustaf Auléns och Anders Nygrens hållning till utvecklingen i Tyskland, och dess kyrka, under 1930- och 40-tal. Tidigare har flera forskare lyft fram Aulén som den som  gick före i kritiken av nationalsocialismen, men Jarlert visar att det ar Nygren som var tidigt tydlig och att Aulén i mycket av sin kritik följde i Nygrens spår.

Det är spännande artiklar som samlats i denna lilla antologi, inte minst Rubensons första och Jarlerts andra bidrag. När sådant som nästan blivit självklart i kyrkohistorien utmanas, ser man hur lätt en tes blir sitt eget bevis. Jarlet och Rubenson vågar, med sina stora kunskaper, utmana.

/ErikJA

Rubenson, Samuel & Jarlert, Anders Kyrkohistoriska omvärderingar, Meddelanden från Kyrkohistoriska arkivet i Lund, ny följd 7, Lund 2005, 70 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar