torsdag 19 februari 2015

Minnesstenar

För hundra år sedan berättades familjens och släktens historia. Muntligt fördes minnena vidare från generation till generation. Idag behöver berättelser skrivas ner för att föras vidare. Lena Bengtsson (född Giselsson) tillägnar "Guns och Walters tjugonio barnbarn" sin bok Minnesstenar. Det är släktens historia författaren skriver.

Samtidigt är det det sena 1800-talets och halva 1900-talets historia. Med folkskolor, tågresor och trångboddhet. Med fattigdom, en sjukvård i utveckling, väckelse och mission. Lena Bengtsson är en god berättare och skildrar sin släkts historia några generationer bakåt. Utgångspunkten är släktforskningsresultat: Gun och Walter Giselssons släkttavlor finns i början av boken, men berättelsen rymmer så mycket mer än ett släktträd.

Gun och Walter blev missionärer för Bibeltrogna Vänner (idag Evangelisk Luthersk Mission) och tjänstgjorde tillsammans i Etiopien 1948-1952 (Walter även en period i början på 1960-talet). Därmed är Minnesstenar också intressant när det gäller ELMs historia och i framställningen skymtar en del av sällskapets ledare och predikanter.

/ErikJA

Bengtsson, Lena Minnesstenar. En släktkrönika, BV-förlag, Örkelljunga 2014, 222 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar