söndag 14 maj 2017

Mer Bonhoeffer

I föregående inlägg nämnde jag att jag såg en bok i hyllan hos en kollega. Det var Andrew Roots Bonhoeffer as Youth Worker. Nu har jag läst också den.

Jag har läst några Bonhoeffer biografier, och Bethges är väl fortfarande att anse som standardbiografin (det kanske den alltid kommer att vara). Roots bidrag följer också Bonhoeffers liv från vaggan till den anonyma massgraven. Men Root anlägger ett barn- och ungdomsperspektiv.

Resultatet blir att författaren kan visa att kontakten med barn och ungdomar på flera viktiga sätt formade Bonhoeffer och hans teologi. Både i Tyskland och under sina utlandsperioder (Spanien, USA, England) engagerade sig den unge tyske teologen/pastorn i kristen ungdomsverksamhet.

Det är spännande och utmanande läsning. Root vill visa att kristen ungdomsverksamhet behöver vara mer präglad av god teologi än av koncept och metoder.

I bokens sista del erbjuder Root en guide för läsning av Efterföljelse och Liv i gemenskap.

/ErikJA

Root, Andrew Bonhoeffer as Youth Worker. A Theological Vision för Discipleship and Life Together, Baker Academics, Grand Rapids 2014, 211 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar