I min systers bokhylla fann jag en spännande bok. Men jag hann inte läsa den eftersom det var under ELMs årskonferensens jag bodde där.
Så jag skaffade ett eget exemplar av Astrid Lindgrens Krigsdagböcker 1939-1945.
Lindgren beslutade att skriva dagbok under kriget, med början i september 1939. Egna anteckningar blandades med tidningsurklipp som kommenterades. Läsningen blir alltså ett sätt att följa andra världskriget ur ett svensk medelklassperspektiv. Och en gift mors perspektiv. Tysklands bombningar blandas med notiser om barnens födelsedagar.
Lindgren är ännu inte författare när hon börjar skriva dagböckerna. I alla fall inte utgiven författare. Pippi Långstrump"föds" under kriget och en ungdomsroman ges ut. Men visst märker man att det är Astrid Lindgren dom skriver. Småländska, livsglädjen och berättarkonsten finns där.
Vad säger Lindgren om händelserna ute i världen då? Hon fasar över kriget, och tror att det snabbare ska vara över än det visar sig. Hon fruktar Ryssland och Stalin mer än Tyskland och nazisterna. Men hon ser också kriget ur ett bibliskt perspektiv och identifierar Hitler med Uppenbarelsebokens vilddjur.
Att läsa andras dagböcker är att komma dem nära. Ibland obehagligt nära. Ändå är det berömvärt av Salikons förlag att göra krigsdagböckerna tillgängliga för allmänheten.
/ErikJA
Lindgren, Astrid Krigsdagböcker 1939-1945, Salikon, Lidingö 2015, 366 sidor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar