onsdag 29 december 2010

Tyckandets tyranneri

"Ojdå! Får man säga så? Har man någon karriär kvar efter en sådan bok?"

Det var min reaktion när jag läst Kjell O Lejons nyutkomna bok Tyckandets tyranneri. Men sedan lugnade jag ner mej och konstaterade att Lejon sannolik inte löper någon som helst risk med att säga det han säger, eftersom det helt kommer att tigas ihjäl. Ingen - inte ens Christer Sturmark - är skulle våga gå emot Lejon, eftersom det skulle vara att inbjuda till samtal om just sådant som man inte vill samtal om.

Vad är det då Lejon skriver i sin bok? Att dagens svenska samhälle som hävdar tolerans som ett hedersord och riktmärke är allt annat än tolerant. I toleransens namn drivs en intolerant hetskampanj mot dem som inte stämmer in i det politiskt korrekta tänkandet.

Lejon pekar ut särskilt tre områden: Äktenskapssyn, de oföddas rätt, samt förhållandet mellan kristendom och islam. På dessa tre områden förs ingen debatt, utan hävdandet av traditionella värden tystas ner, eller förlöjligas bort. Och det sker inom offentlig sektor, det sker i de stora massmedierna och i kyrkan (förstås).

Vill du få en grundlig genomgång av toleransbegreppet så är Lejons bok en god introduktion. Han spårar begreppets judiska, kristna och grekiska bakgrund, lyfter fram det som ett ideal - men pekar också på hur idealet förvanskats. Tag och läs!

Lejon ropar ut att den i tolerans klädde kejsaren är naken,
men eftersom allt folket valt samma dyra kläder så blundar man för saken
och lever vidare i den blinda toleransens sfär,
och Gud nåde den som klär sej annorlunda där.

/Erik

Kjell O Lejon Tyckandets tyranni. Om modern svensk intolerans i toleransens namn, BV-förlag, Örkelljunga 2010, 174 sidor. Köp boken här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar