söndag 24 februari 2013

Esterfester


Vid den judiska Purimfesten läser man Esters bok. En spännande historisk berättelse om hur den judiska flickan Ester blir drottning av Persien och från sin konungsliga position lyckas rädda sitt folk från utplåning. Skurken i dramat är agiten Haman, medan Ester och hennes släktning Mordekai är hjältar. Men den store Hjälten är Gud som trots att han inte nämns vid namn i Esters bok så tydligt håller historien och sitt folk i sin mäktiga hand.

Tillsammans med bibelboken har jag läst en kommentar av Iain M Duguid. Han är mer predikant än exeget – i alla fall är det predikantens röst som talar. Men den talar initierat. Personerna – Ester, Haman, Mordekai och kung Ahasverus – framträder tydligt och den historiska bakgrunden förklaras. Duguid kontrasterar gärna Esters och Mordokais ganska anpassliga handlingssätt med Daniels och hans vänners okuvlighet. Gud kan tydligen använda båda sätten.

Jag ska fortsätta läsa mer om Ester och boken som bär hennes namn, men under tiden rekommenderar jag gärna Duguids kommentar – och läsaren får en utläggning av Ruts bok på köpet (de är sammanbundna i samma volym).

/ErikJA

Duguid, Iain M Esther & Ruth, P&R Publishing, Philipsburg, New Jersey 2005, 201 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar