onsdag 4 november 2009

Melanchtonisk

I skuggan (?) av Martin Luther verkade Philipp Melanchton (1497-1560). Han var en reformationens viktigaste teologer och författare. Vid Församlingsfakulteten i Göteborg uppmärksammade man 500-års jubileet Melanchtons födelse med ett tvådagarssymposium 1997.

Under ett par dagar har jag läst den rapport som gavs ut efter symposiet. Spännande läsning och inte alls så "tungt" som det ibland blir när lärda män fördjupar sej i sina älskningsämnen.

Bengt Hägglund och Torbjörn Johansson, i varsin artikel, skriver om relationerna mellan Luther, Melanchton och Chemnitz. Det är intressant att studera människor tillsammans med deras teologi!

Och så bidrar Rune Söderlund med två artiklar om lagens tre bruk (hos Melanchton 1559) och rättfärdiggörelseläran i Melanchtons apologi. De båda artiklarna krävde att jag läste ganska långsamt och tänkte ganska mycket - men åtminstone den förstnämnda är läsvärd. Två eller tre bruk - det är inte bara teologiskt hårklyveri, utan det handlar också ganska mycket om pastoral omsorg.

/Erik

T Johansson, B Hägglund, R Söderlund Philipp Melanchton 500 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar