måndag 15 juli 2013

Befrielsen av Bergen-Belsen

Ben Shepard är engelsk historiker och dokumentärfilms producent. I boken Befrielsen av Bergen-Belsen dels beskriver han hur koncentrationslägret Bergen-Belsen befriades av engelska armén under Andra världskrigets slutskede och dels försöker han värdera tidigare beskrivningar som både talat om en triumf för brittiskt militärsjukvård och om ett stort fiasko.

När brittiska trupper i april 1945 nådde koncentrationslägret Bergen-Belsen fanns där omkring 60 000 fångar som led av svält, dysenteri och fläcktyfus. Därtill fanns tusentals av döda som inte blivit begravda. Man var oförberedd på dessa syner och det enorma behovet av mat och sjukvård. Shepard beskriver hur man i en första fas såg flera hundra fångar dö varje dag, men att man sedan lyckades organisera så att fångarna både fick rätt mat och vård. Gradvis flyttade de överlevande till en intill liggande f d pansarskola, och därefter sändes de vidare till sina respektive hemorter eller till andra platser för hjälp och sjukvård. inte så få från Bergen-Belsen kom till Sverige.

Det är fullkomligt vedervärdigt att läsa om verksamheten och förhållandena i ett tyskt koncentrationsläger. Ondskan är så svår att förstå. I boken finns några fotografier; skrämmande illustrationer.

Värderingen av räddningsinsatsen då? Shephard är beredd att hålla med dem som talar om att befrielsen av Bergen-Belsen innehöll många misslyckanden. Mycket berodde på att man blev överraskad av vad man mötte, och hade svårt att förstå vad de internerade hade varit med om. Men samtidigt menar Shephard att det trots allt var en enorm prestation som utfördes av de styrkor från engeska armé, som förstärkta av bland annat en grupp medicinstuderande från England och tillsammans med fångar i lägret som var sjukvårdskunniga. En prestation som räddade livet på många, många tusen människor. Och skyldig till varje människas död  i Bergen-Belsen är den regim och de människor som byggde lägret och förde människor dit.

/ErikJA

Shephard, Ben Befrielsen av Bergen-Belsen, Historiska Media, Lund 2005, 286 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar