torsdag 11 juli 2013

...och så lite Luther

Om man vill förstå en författare, en teolog eller någon annan historisk person, ska man då läsa verk av eller om personen? Förmodligen bådadera. Någon sa till mig för ett par veckor sedan att en välskriven biografi är nästan alltid läsvärd.

Sommarens första biografi blev en repris. På TV är ju sommaren reprissäsong, så varför skulle inte samma mönster gälla i hyllorna som i rutorna? Allan Sandströms bok om Martin Luther kom på EFS-förlaget redan i början på 80-talet och sedan i ny utgåva på Artos 2007. Nyutgåvor är ofta välkomna, men jag tycker nog att Artos borde talat om i boken att det är en ny upplaga av en gammal (nåja) bok.

Men hursomhelst var det värt ett par timmar att på nytt följa reformatorn från uppväxt och skolgång via kloster in i en reformation av kyrkan. Kanske är Sandströms Lutherbiografi den bästa introduktion till Luthers liv vi har på moderna svenska.

/ErikJA

Sandström, Allan Martin Luther. Munken som gjorde uppror, Artos, Skellefteå 2007, 176 sidor (och tidigare EFS-förlaget, Stockhollm 1983).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar