torsdag 11 juli 2013

Franco

Om Spanien kan jag inte mycket. Om dess geografi, kultur, historia knappast något. Men nu kan jag något lite mer om landets 1900-talshistoria. Jag har läst en biografi om Västeuropas senaste diktator: Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde. Om Franco.

Under nästan fyrtio år regerade Franco över Spanien. Han kom till makten i och med att det spanska inbördeskriget tog slut, samtidigt som världskrig bröt ut i övriga Europa. Han höll sig kvar vid makten under det att Spanien förlorade kolonier, och förberedde att i och med sin död återinsätta en monark som regent i landet.

Francos bakgrund var militär (i generationer) och sin ledarstil utvecklade han som afrikanista (befäl i Spaniens afrikatrupper) och som skolchef inom det militära. Länge höll han sig ifrån politiken. Länge, ända tills han drog slutsatsen att han genom stöd från högerkrafter och fascister kunde komma till makten.

Som person var han modest i sina vanor, men kring honom fanns många - både i familj och i politiken - som gjorde sig förmögna genom ett korrupt styre.

Intressant läsning.

/ErikJA

Älmeberg, Roger Franco. Diktator på livstid, Norsteds, Stockholm 2012, 415 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar