fredag 29 oktober 2010

Kirke i kirken V

Philip Jakob Spener (1636-1705) spelar en viktig roll för utvecklingen av ecclesiola-tanken inom lutherdomen. Även Spener önskade att ecclesiolan - den lilla kyrkan - skulle bli till förnyelse för den stora. Men till skillnad från Luther hade Spener en kortare tidtabell:

"Speners ecclesiola-taenkning tog i modsaetning till Luthers sigte på umiddelbar realisering. Folgelig måtte han betaenke og tage höjde for, hvad der var praktisk realiserbart. Han afviste på den baggrund eksplicit at danne en sakramentforvaltande forsamling inden for parokial-menigheden med henvisning til, at det ville skabe uro og före til et skisme. Han foretrak en frivillighedsforsamling, der samlede sig om ordet alene." (s 63)

Här finns en modell i vilken sakramentens roll nedtonas, både som kyrkokonstituerande element och som yttre tecken på kyrkotillhörighet. I sin strävan att inte skapa splittring väljer ecclesiolan endast att samlas omkring ordet. Speners modell har fått många efterföljare.

/Erik

Bokinfo här.

1 kommentar:

  1. Roligt att du tar tid och djupstuderar KiK. För undertecknad var det ett tag sedan, och den genomgången kännetecknades i mycket stor utsträckning av hastighet snarare än djup... Inte bara danskan som ger tuggmotstånd :-)

    /SEH

    SvaraRadera