torsdag 27 augusti 2009

Emerging Church

I de engelspråkiga delarna av världen har under flera år begreppet Emerging Church diskutertas flitigt. Också i Sverige är diskussionen aktuell, inte minst inom Evangeliska Frikyrkan. En av de främsta företrädarna för Emerging Church heter Brian McLaren och föreläste på Örebro Missionsskola våren 2006.

Emerging Church är inte ett samfund, utan något som mer kan beskrivas som ett nätverk av kristna ledare och församlingar som enligtnågra bärande ideer försöker vara kyrka i den postmoderna världen.

Idag på morgonen läste jag en artikel av Lars Johansson, lärare på Örebro Missionsskola, som på ett bra sätt presenterar Emerging Church. Jag rekommenderar den: Emerging Church, s 21-29 ur tidskriften Nod 2 2006. Själv är jag nog mer kritisk än Johansson, men hans artikel är framförallt en juste presentation. Och det är gott att först bilda sej en uppfattning, och sedan eventuellt kritisera.

Göran Landgren, kyrkoherde i Skene-Örby församling, har också skrivit läsvärt om Emerging Church. Hans uppsats finns här.

/Erik


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar