lördag 29 augusti 2009

Paulus i nytt ljus?

Ett av de hetaste områdena inom den nytestamentliga forskningen är det så kallade New Perspective on Paul. De som företräder det nya perspektivet menar att Paulus, främst i Romarbrevet, har tolkats mer utifrån kategorier från reformationstiden än från Paulus egen samtid. Bilden av fariseisk judendom som en lagrättfärdighetens religion stämmer inte, menar forskare som E. P. Sanders, J. D. G. Dunn och N. T. Wright.

Men det nya perspektivet kritiseras också. En del menar att man hamnat helt fel, medan andra är mer moderata i sin kritik och försöker inkorporera en del av det nya och låta det komplettera den tidigare förståelsen.

Jag har stött på New Perspective on Paul som begrepp ganska många gånger de sista åren, men inte riktigt orkat sätta mej in i frågorna. Det får jag göra nu när jag läser Romarbrevet. J R W Stott har en god översikt över det nya perspektivet i inledningen till sin kommentar: The Message of Romans, BST, Inter-Varsity Press 1994. Stott är ganska kritisk, men menar att vi också kan lära av de nya insikterna/upptäckterna.

På internet kan man förstås läsa massor om det New Perspective on Paul, både positivt och negativt. Det svåra (som så ofta med internet) är att det också finns ganska mycket förvirrande information. Jag har lyssnat på ett föredrag av D A Carson. han är kritisk mot det nya perspektivet, men schysst i sin framställning. Lyssna här (eller ladda ner, det är ganska långt).

/Erik


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar