tisdag 14 september 2010

Församlingen

En god vän gav mig en liten bok igår. Församlingen - bli en del av Guds dröm av Olof Edsinger, generalsekreterare i EFS' ungdomsrörelse SALT. Ett spännande ämne, och kanske lite oväntat från en teolog med lågkyrklig profil och hemmahörande i ett sammanhang där man oftast talat om "föreningen".

Edsinger tror på församlingen, eftersom Gud har valt att verka i och genom församlingen. "Ensam är svag", fastslår Edsinger, och utmanar läsarna att söka sig till en kristen gemenskap och stanna kvar i sin kristna gemenskap.

Boken innehåller många goda poänger, men ibland det blir nästan allt för enkelt. Men kanske kan man inte förvänta sig mer på drygt fyrtio sidor.

Bäst i boken är avsnittet "Lärjungaskap - ett grupparbete". En sådan rubrik provocerar mig, som genomlidit ett otal mardrömslika grupparbeten i grundskolan. Att kombinera ett så ljuvligt ord som "lärjungaskap" med ett så nattsvart som "grupparbete" är förstås genialt. Men det är kanske inte bara pedagogiska bakslag som Edsinger utmanar, utan hela den individualism som präglar mig och (nästan) alla svenskar.

Edsinger följer upp med att ange tio skäl för att bli medlem i, inte bara vara löst associerad till, församlingen. Det handlar främst om att våga engagera sig, våga ta ansvar och sträva efter att bygga församling och våga stå för något. En viktig utmaning rakt in i vår tid!

Edsingers skrift är kortfattad, men han ger boktips för vidare läsning. Där finns till exempel guldkorn som Bonhoeffers Liv i gemenskap, tråkig-men-nyttig-boken Naturlig församlingsutveckling och EFS' nyplanteringsböcker Nya skott och Fler nya skott. Men jag undrar om det inte finns bättre böcker att rekommendera på sakramenten än Peter Halldorf och Ulf Ekman.

/Erik

Edsinger, Olof Församlingen - bli en del av Guds dröm, Salt, Uppsala 2010, 45 sidor.

Bonhoeffer, Dietrich Liv i gemenskap.

Schwarz, Christian A Naturlig församlingsutveckling. Åtta kvalitativa särdrag hos växande församlingar.

Laspers, Torbjörn (red) Nya skott från gamla rötter. En bok om EFS nyetableringsarbete.

Laspers, Torbjörn & Berndtsson, Per-Eive (red) Fler nya skott från gamla rötter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar