lördag 11 september 2010

En mäktig katedral

För någon månad sedan läste jag en själavårdsbok och fick lust att läsa någon annan. Det blev norrmannen Gunnar Elstads En mäktig katedral. Den är riktigt bra, tycker jag. Bara början är värd halv bokens pris:

"Själavård måste först och främst gälla själarnas frälsning. Att vi har det bra här i livet får aldrig bli det viktigaste. Det viktigaste är att vi har del i det eviga livet.
Ändå får inte detta betonas så starkt att någon får uppfattningen att allt annat är oväsentligt. Bibeln ger inte bara vägledning om hur vi får ett rätt förhållande till Gud. Den vägleder oss både när det gäller förhållandet till Gud, vår nästa, skapelsen och oss själva. Själavård ska ge hjälp att leva rätt och gott i alla dessa relationer." (Ur kapitel 1 "Vad är själavård?")

Elstads bok har fyra huvuddelar: 1) En generell inledning om själavård, 2) Tro, liv och tjänst, 3) Förhållandet till sig själv och andra, och 4) Andra viktiga problem. Varje del består sedan av tre-fyra kapitel.

Elstads trygghet i den kristna tron gör att han på ett tydligt sätt kan skilja på vad som är själavårdarens uppgift, och vad som inte är det. Att en del problem behöver hänvisas till psykiatrisk expertis eller till familjerådgivning blir inte ett problem för honom. Inte heller att själavårdaren ibland kan tvingas "städa upp" efter icke-kristna samtalskontakter, eller efter osund förkunnelse.

Elstads bok kan vara en hjälp både för hur man själv mår, men förstås också hur man kan hjälpa andra genom "vardagssjälavård". Som kurslitteratur på en bibelskola skulle den vara utmärkt. Jag föredrar Elstad framför Hagberg.

/Erik

Elstad, Gunnar En mäktig katedral - vägledning i själavård och vardagspsykologi, Församlingsförlaget, Göteborg 1999, 218 sidor. (Översatt från norska originalet Hjelp til hjelp, Lunde forlag, Oslo)


1 kommentar: