torsdag 30 september 2010

Tro åt svenska folket

En liten ful grön bok jag läst på sistone heter Tro åt svenska folket. Nu är det ju så att skönhet många gånger sitter på insidan, och när det gäller denna publikation så är det sant. Framförallt bokens andra del, skriven av teol dr Fredrik Brosché, är väl värd ett studium.

Jag har läst boken inom ramen för en litteraturkurs och bjuder på ett utdrag ur hemtentan jag just mailade iväg:

Det speciella med kristendomen är, enligt Fredrik Brosché, Jesus Kristus och vad denne på korset åstadkommit: syndernas förlåtelse.[1] Vägen till att människor ska ta emot detta är ”enligt Bibeln och bekännelseskrifterna: Guds ord måste predikas så att vi upptäcker både vår synd och Guds nåd. Detta sker endast genom en klar förkunnelse av lag och evangelium.”[2]

Men Brosché påpekar att många nutidsmänniskor har svårt att ta till sig förlåtelsen på grund av sin självupptagenhet, sina motstridiga känslor att höra till en gemenskap och samtidigt hävda sig själv, samt att skulden, i den mån den upplevs, vänds mot den egna personen.[3]

Brosché ger fyra förslag på hur förkunnelsen bör formas för att nå fram till nutids­människan:[4]

1)
Predika kallelsen så att lyssnaren upplever Gud som ett du och sig själv som ett jag. Nutidsmänniskan behöver upptäcka Gud och drabbas av hans närvaro! För detta finns inte en formel, det kan ske på olika sätt, men det handlar om att se att ”i alla livs­situa­tioner finns Gud sökande och kallande oss”. Det finns ett tilltal som göra män­niskan till någon i Guds ögon

2) Predika lagen så att lyssnaren ser sin stora skuld mot Gud bakom alla små­skulder mot människor. Den narcissistiska människan behöver se att hon inte kan för­handla med Gud eller hävda sig genom att jämföra sig med andra. Hon behöver ledas fram att stå ansvarig inför en personlig Gud och se att i Kristus finns hennes enda hopp.

3)
Predika evangelium så att lyssnaren möter Guds kärlek bakom Guds vrede. Först när evangelium förkunnas vågar människan ta till sig lagen i fullt mått, för då har hon en plats att fly till. ”I tillit till Kristus får den narcissistiska nutidsmänniskan Andens hjälp att göra det svåraste av allt – släppa alla krampaktiga kompensationer och bejaka en godhet som är större än hon själv.”

4)
Predika Guds kärleks närvaro i alla livssituationer så att lyssnaren kan upptäcka alla goda möjligheter och beredda gärningar. I sig själv kan inte en människa se hela verkligheten, men evangelium visar hur Kristus’ kors visar sanningen: ”Alla mot­sätt­ningar i den skapade människotillvaron innehåller innerst Guds kärleks väl­sig­nelse.” Syndernas förlåtelse blir ingången till ett nytt, befriat, liv som präglas av glädje och aktivitet.

Brosché betonar, utifrån sin lutherska hemvist, att också idag ska korset (Guds frälsning) för­kunnas genom att förkunna lag och evangelium. Men han lyfter fram en rad betoningar som behöver göras för att budskapet ska nå fram, och bli det befriande budskap som talet om korset ska vara.

Så långt från hemtentan.

/Erik


Fredrik Brosché ”»Syndernas förlåtelse åt allt Sveriges folk« Att predika lag och evangelium för narcissistiska nutidsmänniskor” s 27-54 i Bertil E Gärtner & Fredrik Brosché Tro åt svenska folket, Pro Caritate, Göteborg 1987.


[1] Brosché s 27-29.

[2] Brosché s 31.

[3] Brosché s 31-35.

[4] Brosché s 38-51. Rubrikerna är Broschés formuleringar, följda av mina sammanfattningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar