fredag 4 september 2009

Allmän uppenbarelse (Rom 1)

Andra halvan av Romarbrevets första kapitel handlar om hur mänskligheten rört sej bort från sitt upphov, bort från Skaparen. Paulus hävdar att man kan veta något om Gud utan att ha tillgång till Bibeln. Han skriver:

Det man kan veta om Gud är uppenbart ibland dem, Gud har uppenbarat det för dem. ända från världens skapelse ses och uppfattas hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomliga natur genom de verk som han har skapat. (Rom 1:19-20a)

Hur mycket kan man veta om Gud - utan att ha tillgång till Hans Ord? Det är en spännande frågaq, och inte minst i den aktuella diskussionen om intelligent design pekar ju i den riktning att människan eftersom hon själv är smartare än slumpen inte kan räkna med att slumpen som skapare.

Men Paulus går längre. Han säger att den kunskap - de slutsatser en människa eller ett folk kan dra om Skaparen utifrån skapelsen - är tillräcklig för att de har ett moraliskt ansvar. Därför är de utan ursäkt (Rom 1:120b).

Det är ett budskap som jag behöver ta in, och tillämpa i mitt möte med människor som inte delar den kristna tron. Också de har ett ansvar inför sin Skapare, men också de har en möjlighet att dra vissa slutsatser, utan att öppna Bibeln.

"Lösningen" kommer man aldrig åt utanför Bibeln - utanför den särskilda uppenbarelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar