onsdag 23 september 2009

Finsk Lutherforskning

I litteraturkursen "Nutida luthersk teologi" ingår boken Union with Christ. The New Finnish Interpretation of Luther. Det är en volym i vilken man samlat några bidrag från Lutherforskare från Helsingfors universitet (och till dessa fogat några amerikaners komentarer). Den ledande forskaren är Tuomo Mannermaa som, i direkt anslutning till theosis-begreppet i ortodox teologi, tolkar Luthers utsagor om Kristus' närvaro genom tron som det helt centrala begreppet i Luthers lära om frälsningen. Det klassiska förståelsen med en forensisk förståelse av rättfärdiggörelsebegreppet faller för Mannermaa i bakgrunden.

Det finns flera goda poänger i den nya finska Luthertolkningen. Jag tror att upptäckten av ett tidigare inte så känt (eller betonat) drag i Luthers skrifter kan bidra till en fullare förståelse av Luthers teologi och bibelutläggning. Men central som tanken blir för de finska forskarna tror jag inte den är. Det är ganska vanligt att en forskare - eller en forskargrupp - överbetonar sina egna fynd. Ibland kanske det också är ett sätt att överhuvudtaget vinna uppmärksamhet för den egna forskningen.

/Erik

Union with Christ. The New Finnish Interpretation of Luther, C E Braaten (red.) & R. W. Jensen (red), Eerdmans, Grand Rapids 1998.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar