måndag 16 augusti 2010

Att skriva uppsats

Det finns böcker som skrivs för att läsas i direkt anslutning till en annan aktivitet. Reparationshandböcker för bilar är ett exempel. Kokböcker ett annat, även om det på senare år blivit allt vanligare att kokböcker enbart blir blädderböcker med stora bilder och rätter som ingen skulle få för sig att laga till. Ett tredje exempel är handböcker för uppsatsskrivande vid högsskolor och universitet.

Tanken med dessa böcker är att de ska vara en hjälp för studenter som plötsligt(?) står inför den hemska uppgiften att på egen hand skriva en mer eller mindre vetenskaplig uppsats. Förutom en massa böcker som ska användas som referenser i den tänkta uppsatsen plockar studenten med sig en bok från hylla Aef, att konsultera under arbetet med uppsatsen.

Jag gillar dock att läsa sådana manualer som ren avkoppling. Visst sätter de igång en del drömmar om att åter skriva en uppsats eller två, men sådana drömmar somnar snart sött igen. på Örkelljunga bibliotek fann jag fyra små böcker. Omfånget (alla fyra håller sig under 150 sidor, med ett snitt på 96) vittnar om att uppsatsskrivande studenter inte vill ha ytterligare en mastodontvolym at plöja, utan att hjälpen ska vara lättillgänglig och kortfattad.

Av de fyra skulle jag i första hand rekommendera Jan Trosts Att skriva uppsats med akribi. Den har kommit i sin tredje upplaga, vilket vittnar om att den verkar fungera för många. Boken har två kapitel. I det första ges en introduktion i uppsatsskrivandets konst och det andra är ett "uppslagsverk" för studenten. Snabbt finner man ett kort avsnitt om "citat", "stavning", "handledare", etc.

För den som handleder studenter, eller som vill reflektera över uppsatsskrivandets plats vid högskola och universitet, är Bjurwills A, B, C och D. Vägledning för studenter som skriver akademiska uppsatser nyttig läsning. Bjurwill funderar över problem som godtycklighet i bedömning av uppsatser och balansen mellan form och innehåll i uppsatser.

Ekengren och Hinnfors är författarna bakom Uppsatshandbok. Hur du lyckas med din uppsats. Den är inte lika dowm-to-earth som de övriga tre jag läst, utan lite mer kaxig och kanske en bok som passar bäst mellan uppsatserna, än i pågåendefasen.

Den fjärde, och minsta, av böckerna som Örkelljunga hylla Aef erbjöd är Larsson och Norborg Att lyckas med seminarieuppsatsen. Andra upplagan från 1992 vittnar om att saker trots allt rör på sig i den akademiska världen. "De flesta författare brukar först skriva ett råmanuskript, en s k kladd. Det färdiga arbetet skall vara skrivet på maskin eller ordbehandlare..." Det känns inte riktigt 2010. Men det betyder inte att boken inte har något att ge, och dess betoning på grundlighet i arbetssättet kan vara en god motvikt mot att det i dag ofta går alltför lätt att producera text. (Och genom att säga det kastar jag förstås sten i mitt bloggande glashus.)

/Erik


- Trost, Jan Att skriva uppsats med akribi, 3 uppl, Studentlitteratur, Malmö 2008, 88 sidor.
- Bjurwill, Christer A, B, C och D. Vägledning för studenter som skriver akademiska uppsatser, Studentlitteratur, Lund 2001, 100 sidor.
- Ekengren, Ann-Marie & Hinnfors, Jonas Uppsatshandbok. Hur du lyckas med din uppsats, Studentlitteratur 2006, 148 sidor.
- Larsson, Hans Albin & Norborg, Lars-Arne Att lyckas med seminarieupspatsen, Dialogos, Lund 1992, 48 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar