tisdag 24 augusti 2010

Drevet går

”Nyhetvärdet får aldrig gå ut över människovärdet”, skriver prästen och terapeuten Göran Larsson i ett avsnitt om social skam boken Skamfilad. Han konstaterar att media gömmer sig bakom fina ord som tryckfrihet, yttrandefrihet och nyhetsvärde, men ofta glömmer människan bakom storyn. ”Att vilja veta är inte det samma som att ha rätten att få veta.”


I en ny bok på Natur & Kultur skriver journalisten Anders Pihlblad om vad det innebär att vara utsatt för ett massmedialt drev. Som medarbetare på en kvällstidning och senare som politisk reporter på TV4 hade han flera gånger varit med i den jagande gruppen, men efter att ha fångats på bild när han festade till det med en av statsministerns närmaste medarbetare var det plötsligt ombytta roller. Pihlblad berättar sin historia. Utan försök att försvara sitt handlande, beskriver han upplevelsen av att vara lovligt byte i en jakt på sensation.


Erfarenheten ledde Pihlblad till att fundera vidare på de mekanismer som drar igång vid ett mediadrev, och på hur den som drabbas upplever det. I boken varvas stycken ur intervjuer med personer som hamnat mitt i skiten – Liza Marklund, Mona Sahlin, Lars Danielsson, Jan O Karlsson, med flera – med värderingar av hur media framställt saker jämfört med hur det verkligen förhållit sig.


Det är en gripande bok. Den handlar om människors vars liv förstörts, ibland på grund av ett eller flera egna misstag, men fler gånger på grund av medias orättfärdiga behandling (och förstås allmänheten som köper det). En del har gått stärkta ur krisen, men få tycker det varit värt det.


Bland dem som Pihlblad intervjuat saknar jag en: Sigvard Marjasin. Landshövdingen som i media skoningslöst dömdes som fifflare. I rätten blev han helt friad från misstankarna. Men var det för sent? Alla visste ju redan hur det låg till. Jag kan inte tänka mig att Pihlblad inte sökt Marjasin för en intervju. Det är nog snarare så att Marjasin fortfarande nästan femton år senare inte orkar eller vill tala om det. Bränt barn…


Pihlblad inleder sin bok med att referera till sin egen journalistutbildning. Jag hoppas att Drevet går. Om mediernas hetsjakt blir obligatorisk läsning på vårt lands journalistutbildningar.


/Erik


Pihlblad, Anders Drevet går. Om mediernas hetsjakt, Natur & Kultur, Stockholm 2010, 356 sidor.


Larsson, Göran Skamfilad – om skammens många ansikten & längtan efter liv, Verbum, Stockholm 2007, 273 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar