tisdag 17 augusti 2010

Väckelseoch kyrka i nordisk perspektiv

Något som heter (hette?) Nordiskt institut för kyrkohistorisk forskning har gett ut en intressant skrift med samma titel som detta inlägg. Redaktör för volymen är A. Pontoppidan Thyssen, vilken också har skrivit den mycket läsvärda inledningen. Pontoppidan Thyssen gör en översiktligt jämförelse av 1800-talets väckelser i de nordiska länderna och sätter den i relation till den historiska kontexten.

Sedan följer avsnitt för respektive land (Danmark, Finland, Sverige och Norge). Väckelsehistorien på 1800-talets första hälft i Sverige skildras utmärkt av C. H. Martling, och den andra halvan av seklet, inte lika lysande, av Bror Walan.

Intressant att läsa om de "rörelser" som gick före den rosenianska väckelsen. Jag blir sugen på att läsa mer. Snart dags att köpa Mikkel Vigilius' Kirke i kirken. Men den är ju så grymt dyr!

/Erik

A. Pontoppidan Thyssen (red.) Väckelse och kyrka i nordiskt perspektiv. Nordiska studier över brytningarna mellan kyrklig ordning och religiös folkrörelse under 1800-talet, Lund 1969. 221 sidor.

1 kommentar:

  1. Man vet aldrig, ibland dyker det upp ett bokpaket när man minst anar det...

    SvaraRadera